Чи підлягають коригуванню доплата до мінімальної заробітної плати та суми індексації заробітної плати?


Чи підлягають коригуванню доплата до мінімальної заробітної плати
та суми індексації заробітної плати?

Дякуємо за перегляд реклами.

Пунктом 10 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02. 1995 р. N 100 (далі Порядок) передбачено, що у випадках підвищення тарифних ставок і посадових окладів на підприємстві, в установі, організації відповідно до актів законодавства, а також за рішеннями, передбаченими в колективних договорах (угодах), як у розрахунковому періоді, так і в періоді, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток, заробітна плата, включаючи премії та інші виплати, що враховуються при обчисленні середньої заробітної плати, за проміжок часу до підвищення коригуються на коефіцієнт їх підвищення.

Види виплат заробітної плати, що враховуються при обчисленні середньої заробітної плати, а отже підлягають коригуванню визначені пунктом 3 Порядку.

В пункті 4 Порядку , перелічені виплати, що не враховуються при обчисленні середньої заробітної плати, тобто ті, що не підлягають коригуванню.

Такі виплати, як доплата до мінімальної заробітної плати, а також суми виплат, пов’язаних з індексацією заробітної плати конкретно як у пункті 3, так і в переліку пункту 4 Порядку не значаться. А це значить, що правильно визначитись в тому, чи підлягають ці виплати коригуванню, а чи ні нам потрібно самостійно.

Відповідно до Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 р. № 5 (далі – Інструкція) доплата до мінімальної заробітної плати відноситься до надбавок та доплат до тарифних ставок (окладів, посадових окладів) фонду додаткової заробітної плати (підпункт 2.2.1 Інструкції).

Суми виплат, пов’язаних з індексацією заробітної плати працівників в Інструкції значаться як окрема виплата фонду додаткової заробітної плати (підпункт 2.2.7 Інструкції).

Враховуючи вище зазначене, та з урахуванням особливостей виплат, які перелічені у пункті 4 Порядку, на наш погляд доплату до мінімальної заробітної плати, а також суми виплат, пов’язаних з індексацією заробітної плати працівників за їх приналежністю необхідно віднести до інших доплат і надбавок, про які йдеться у абзаці 1 пункту 3 Порядку і які відповідно враховуються при обчисленні середньої заробітної плати. А отже які, а зокрема і ці виплати, потрібно вважати як такими, що підлягають коригуванню.

У Міністерства соціальної політики України щодо цього є своя, дещо інша, відмінна нашому погляду думка.

Так, в листі від 03.08.2005 р. № 18-441-1 йдеться, що доплата до розміру мінімальної заробітної плати, яка виплачується в розрахунку середньої заробітної плати, не коригується.

Тобто це означає, що доплата до рівня мінімальної заробітної плати є такою виплатою, яка не  враховується при обчисленні середньої заробітної плати, а це суперечить вимозі пункту 3 Порядку.

Натомість в листі від 04.05.2017 р. N 1344/0/101-17/282 йдеться, що коригуванню підлягають всі виплати, які відповідно до п.3 Порядку мають враховуватись при обчисленні середньої заробітної плати у всіх випадках її збереження (зокрема, у тому числі суми індексації заробітної плати).

На нашу думку, якщо Мінсоцполітики у листі від 04.05.2017 р. N 1344/0/101-17/282 суми індексації заробітної плати признало виплатами, які враховуються при обчисленні середньої заробітної плати, тобто підлягають коригуванню, то доплата до рівня мінімальної заробітної плати за своєю приналежністю тим більше відноситься до інших доплат і надбавок, про які йдеться в абзаці 1 пункту 3 Порядку № 100 як таких, що враховуються при обчисленні середньої заробітної плати і відповідно підлягають коригуванню.

Крім того доплату до рівня мінімальної заробітної плати не можна віднести ні до однієї з виплат, які перелічені в пункті 4 Порядку № 100 і які не враховуються при обчисленні середньої заробітної плати, тобто до тих, які не підлягають коригуванню.

11.07.2017 р. Ось нарешті заднім числом МСПУ поширило листа N 1380/0/101-17/282 від 10.05.2017 р. “Про застосування пункту 10 Порядку N 100”.

—————————-

Інші статті:

Написати коментар