Зміни норм оплати праці за час простою


Зміни норм оплати праці за час простою

Дякуємо за перегляд реклами

Президент України 2 квітня підписав Закон України № 540-IX “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)” (далі – Закон № 540-IX) , який парламент ухвалив 30 березня 2020 року. Закон № 540-IX був опублікований 02.04.2020 р. у спецвипуску парламентської газети “Голос України”, він набрав чинності з дня його опублікування.

Законом, зокрема, передбачено внесення змін до Кодексу законів про працю України (далі – КЗпПУ). Так, статтю 113 “Порядок оплати часу простою, а також при освоєнні нового виробництва (продукції)” викладено у новій редакції. Від попередньої – нова редакція статті відрізняється тим, що першу частину її доповнено наступним висловом: “в тому числі на період оголошення карантину встановленого Кабінетом Міністрів України”  і тепер вона набула такого змісту:

“Час простою не з вини працівника, в тому числі на період оголошення карантину встановленого Кабінетом Міністрів України, оплачується з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу)”.

Внесення змін в статтю 113 КЗпПУ призвело до зміни норми оплати праці працівників за час простою.

Якщо до внесення даних змін в статтю КЗпПУ за працівниками, які були відсторонені від роботи у зв’язку з карантином, за час простою зберігався середній заробіток, то з набранням чинності Закону № 540-IX, тобто з 02.04.2020 р. час простою за обставин карантину працівнику оплачується з розрахунку не нижче від двох третин його тарифної ставки (окладу).

З метою запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19 Кабінет Міністрів України постановою від 11.03.2020 р. № 211 установив на всій території України карантин з 12 березня до 3 квітня 2020 р.

25 березня Кабмін запровадив режим надзвичайної ситуації по всій території країни і продовжив карантин до 24 квітня 2020 року з можливістю його подальшого подовження (постанова КМУ від 25.03.2020 р. № 239).

Таким чином, враховуючи вищенаведене, ті роботодавці, які прийняли початкове рішення про оплату часу простою своїх працівників на рівні середнього заробітку терміном до закінчення карантину, повинні переглянути таке рішення і з 2 квітня 2020 року оплачувати час простою працівників на період оголошення карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, з розрахунку не нижче від двох третин їхньої тарифної ставки (окладу).

При цьому слід зауважити, що відповідно до частини другої статті 12 Закону України “Про оплату праці” норми і гарантії в оплаті праці, передбачені частиною першою цієї статті (в тому числі і за час простою, який мав місце не з вини працівника) та Кодексом законів про працю України, є мінімальними державними гарантіями. Це означає, що за час простою працівнику може бути виплачена заробітна плата і в більш великому розмірі, чим дві третин його тарифної ставки (окладу).

Щодо оплати праці педагогічних працівників.

Хоч заняття в закладах загальної середньої освіти і не проводяться  за працівниками цих закладів відповідно до норм законодавства все рівно має зберігатися заробітна плата.

Відповідно до п. 77 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.1993 р. № 102, у випадку, коли в окремі дні (місяці) заняття не проводяться з незалежних від учителя (викладача) причин (сільгоспроботи, епідемії, несприятливі метеорологічні умови тощо), його оплата здійснюється з розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації, за умови, що вчитель (викладач) виконує іншу організаційно – педагогічну роботу. При відсутності такої роботи час простою оплачується в порядку і розмірах, визначених Кодексом законів про працю України, тобто з 2 квітня 2020 року з розрахунку не нижче від двох третин його тарифної ставки (окладу).

Читати також: Педагоги мають бути переведені на роботу за гнучким графіком, при цьому за всіма працівниками зберігається щонайменше середня заробітна плата.

———-

Інші статті:

Написати коментар