База оподаткування податком на доходи фізичних осіб в 2020, 2021, 2022, 2023, 2024 році.


База оподаткування податком на доходи фізичних осіб
в 2020, 2021, 2022, 2023, 2024 році

Дякуємо за перегляд реклами.

Відповідно до п.164.1. ст. 164 розділу ІV Податкового кодексу України (далі Кодекс) базою оподаткування податком на доходи фізичних осіб (далі ПДФО) є загальний оподатковуваний дохід платника податку.

Загальний оподатковуваний дохід є будь-який дохід, нарахований (виплачений, наданий) на користь платника податку протягом звітного податкового періоду, який підлягає оподаткуванню.

Одною з основних складових загального оподатковуваного доходу платника податку є дохід у вигляді заробітної плати, нарахований (виплачений) йому відповідно до умов трудового договору (контракту), а також винагорода за цивільно-правовими договорами за виконання робіт (надання послуг).

Відповідно до п. 164.6. ст. 164 розділу ІV Кодексу під час нарахування доходу у формі заробітної плати база оподаткування визначається як нарахована заробітна плата, зменшена на суму єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, страхових внесків до Накопичувального фонду, а у випадках, передбачених законом, — обов’язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду, які відповідно до закону сплачуються за рахунок заробітної плати працівника, а також на суму податкової соціальної пільги за її наявності.

При нарахуванні доходів у вигляді винагороди за цивільно-правовими договорами за виконання робіт (надання послуг) база оподаткування визначається як нарахована сума такої винагороди, зменшена на суму єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Читати також: Види виплат заробітної плати, до яких застосовуються правила оподаткування ПДФО, військовим збором, а також нарахування і утримання ЄСВ.

З 1 січня 2016 року внесеними змінами в Закон України від 08.07.2010 р. N 2464-VI “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” утримання єдиного внеску із заробітної плати і винагороди за цивільно-правовими договорами відмінено.

Це означає, що під час нарахування доходу у формі заробітної плати база оподаткування ПДФО визначається як нарахована заробітна плата, зменшена на суму страхових внесків до Накопичувального фонду, а у випадках, передбачених законом, — обов’язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду, які відповідно до закону сплачуються за рахунок заробітної плати працівника, а також на суму податкової соціальної пільги за її наявності.

При нарахуванні доходів у вигляді винагороди за цивільно-правовими договорами за виконання робіт (надання послуг) база оподаткування ПДФО визначається як нарахована сума такої винагороди без будь яких відрахувань з неї.

Відповідно до п. 167.1. ст. 167 розділу ІV Кодексу в 2020 році ставка ПДФО до бази оподаткування у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами становить 18 відсотків.

База оподаткування ПДФО у формі заробітної плати і винагороди за цивільно-правовими договорами ніякими сумами не обмежується.

—————

Інші статті:

Написати коментар