N 1565/0/206-19 від 29.10.2019 р. “Щодо обчислення середньої зарплати, яка зберігається за працівником у разі службового відрядження”


МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
ЛИСТ
від 29.10.2019 р. N 1565/0/206-19

Щодо обчислення середньої зарплати, яка зберігається
за працівником у разі службового відрядження

Директоратом норм та стандартів гідної праці Міністерства соціальної політики розглянуто лист щодо обчислення середньої заробітної плати для оплати днів службового відрядження і в межах компетенції повідомляється.

Обчислення середньої заробітної плати, яка зберігається за працівником у разі службового відрядження, здійснюється відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. N 100 (далі – Порядок), виходячи з виплат за останні два календарні місяці, що передують місяцю направлення у відрядження.

Виплати, які враховуються при обчислення середньої заробітної плати у всіх випадках її збереження, встановлені пунктом 3 Порядку. До таких виплат відносяться: основна заробітна плата, доплати і надбавки (за надурочну роботу та роботу в нічний час, суміщення професій і посад, розширення зон обслуговування або виконання підвищених обсягів робіт робітниками-почасовиками, високі досягнення в праці (високу професійну майстерність), умови праці, інтенсивність праці, керівництво бригадою, вислугу років та інші); виробничі премії та премії за економію конкретних видів палива, електроенергії і теплової енергії; винагорода за підсумками річної роботи та вислугу років тощо.

При цьому перелік виплат, які враховуються при обчисленні середньої заробітної плати, пунктом 3 Порядку не обмежено.

Натомість пунктом 4 Порядку визначено вичерпний перелік виплат, які не включаються при обчисленні середньої заробітної плати у всіх випадках її збереження.

Зокрема, при обчисленні середньої заробітної плати за останні два місяці не враховуються одноразові виплати, а також виплати за час, протягом якого зберігається середній заробіток працівника (за час виконання державних і громадських обов’язків, щорічної і додаткової відпусток, відрядження тощо) та допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю.

Нарахування виплат, що обчислюються із середньої заробітної плати за останні два місяці роботи, провадяться шляхом множення середньоденного (годинного) заробітку на число робочих днів/годин, які мають бути оплачені за середнім заробітком. Середньоденна (годинна) заробітна плата визначається діленням заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі дні на число відпрацьованих робочих днів (годин).

Тобто при обчисленні середньоденної заробітної плати для оплати днів службового відрядження необхідно заробітну плату за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі дні розділити на фактично відпрацьовані протягом цих місяців робочі дні, з урахуванням виплат за роботу у вихідний день та дня роботи у вихідний.

Одночасно повідомляємо, що листи міністерств не є нормативно-правовими актами, вони мають інформаційно-рекомендаційний характер.

Генеральний директор Директорату норм та стандартів гідної праці    Ю. Кузовой

Інші статті:

Написати коментар