Роз’яснення щодо надання допомоги по вагітності та пологах.


Щодо надання допомоги по вагітності та пологах

Фонд соціального страхування України 01.10.2018 р. інформує:

Допомога по вагітності та пологах у розмірі 100% середньої заробітної плати надається працюючим жінкам за рахунок коштів Фонду соціального страхування України за весь період відпустки у зв’язку із вагітністю та пологами.

Право на отримання матеріального забезпечення від ФССУ має кожна застрахована особа у разі настання страхового випадку в період роботи. Застрахованою є особа, що сплачує та/або за яку сплачується ЄСВ, тобто кожна працевлаштована особа або фізична особа-підприємець. Під опікою Фонду соціального страхування України знаходиться більше 12 млн осіб, з яких близько 6 млн – жінки.

Основний закон, відповідно до якого Фондом соціального страхування України здійснюється фінансування допомоги по вагітності та пологах: Закон України № 1105 «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування»

Підставою для призначення допомоги по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності, що видається лікувально-профілактичним закладом, у якому застрахована особа перебуває на обліку.

Тривалість листка непрацездатності
у зв’язку із вагітністю та пологами
Особливості видачі
126 календарних днів (70 днів до
передбачуваного дня пологів і 56 днів після
пологів)
Листок непрацездатності видається з
30 тижнів вагітності
180 календарних днів (90 днів до
передбачуваного дня пологів і 90 днів після
пологів)
Вагітність та пологи жінок, віднесених до 1–3
категорій осіб, які постраждали внаслідок
Чорнобильської катастрофи. Листок непрацездатності
видається з 27 тижнів вагітності
14 календарних днів Листок непрацездатності видається додатково
до основного листка непрацездатності у
зв’язку з вагітністю та пологами в разі
передчасних або багатоплідних пологів,
виникнення ускладнень під час пологів або в
післяпологовому періоді

Механізм отримання допомоги по вагітності та пологах за рахунок коштів Фонду соціального страхування України

Для отримання допомоги по вагітності та пологах за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, отриманий листок непрацездатності необхідно передати роботодавцю не пізніше 12 календарних місяців з дня закінчення відпустки у зв’язку із вагітністю та пологами. У разі роботи за сумісництвом надається копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи.

Комісія (уповноважений) із соціального страхування, що створюється на кожному підприємстві, в установі чи організації будь-якої форми власності, приймає рішення про призначення допомоги по вагітності та пологах.

Читати також: Положення про комісію (уповноваженого) із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності затверджене постановою правління Фонду від 19.07.2018 № 13.

Документи для призначення допомоги по вагітності та пологах розглядаються комісією із соціального страхування (уповноваженим) підприємства не пізніше десяти днів з дня їх надходження.

Протокол засідання комісії із соціального страхування або рішення уповноваженого передаються бухгалтеру підприємства разом із листком непрацездатності, на підставі чого здійснюється розрахунок суми допомоги по вагітності та пологах, що фінансується Фондом соціального страхування України.

Розмір допомоги по вагітності та пологах за рахунок коштів ФССУ

Допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами та складає 100% середньої заробітної плати (доходу) і не залежить від страхового стажу (особам, які протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку мають стаж менше 6 місяців, розмір допомоги розраховується виходячи з нарахованої заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений із двократного розміру мінімальної заробітної плати).

Сума допомоги по вагітності та пологах обчислюється шляхом множення суми середньоденної заробітної плати на кількість днів фактичного перебування у відпустці у зв’язку із вагітністю та пологами.

Приклад розрахунку допомоги по вагітності та пологах:

(3 800 грн (заробітна плата застрахованої особи) * 12 місяців) / 365 календарних днів * 126 календарних днів = сума допомоги по вагітності та пологах від ФССУ складе 15 742,44 грн

Зазначимо, з суми допомоги по вагітності та пологах, що надається за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, податки та внески не утримуються.

Читати також: Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням.

Для надання матеріального забезпечення застрахованій особі за рахунок коштів ФСС, на підставі здійснених розрахунків, роботодавцем заповнюється заява-розрахунок за встановленою формою і передається до робочого органу Фонду за місцем обліку страхувальника.

Читати також: Порядок фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів Фонду соціального страхування України затверджено постановою правління Фонду від 19.07.2018 № 12

Матеріальне забезпечення перераховується Фондом на окремий поточний рахунок роботодавця, відкритий у банку для зарахування страхових коштів, не пізніше десяти робочих днів з дня отримання від роботодавця заяви-розрахунку.

Допомога по вагітності та пологах виплачується застрахованій особі у найближчий після дня призначення допомоги строк, встановлений для виплати заробітної плати.

——————-

Інші статті:

Написати коментар