№ 659/0/101-18 від 23.04.2018 р. “Щодо врахування премії при обчисленні середньої заробітної плати для оплати щорічної відпустки”


Міністерство соціальної політики України
Лист
від 23.04.2018 р. № 659/0/101-18

Департамент заробітної плати та умов праці розглянув лист щодо врахування премії при обчисленні середньої заробітної плати для оплати щорічної відпустки згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.1995 № 100 (далі — Порядок), та повідомляє.

Обчислення середньої заробітної плати для оплати часу щорічної відпустки згідно з пунктом Порядку 2 провадиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки або виплати компенсації за невикористані відпустки.

Відповідно до пункту 3 Порядку при обчисленні середньої заробітної плати у всіх випадках її збереження включаються, зокрема премії, які не носять разового характеру. Премії включаються у заробіток того місяця, на який вони припадають згідно із розрахунковою відомістю.

Пунктом 7 Порядку визначено, що нарахування виплат за час щорічної відпустки провадиться шляхом ділення сумарного заробітку за останні перед наданням відпустки 12 місяців на відповідну кількість календарних днів року, за винятком святкових і неробочих днів, встановлених законодавством (статтею 73 Кодексу законів про працю України). Одержаний результат перемножується на число календарних днів відпустки.

При цьому,слід враховувати положення абзацу 6 пункту 2 Порядку, яким встановлено, що час, протягом якого працівники згідно з чинним законодавством або з інших поважних причин не працювали і за ними не зберігався заробіток або зберігався частково, виключається з розрахункового періоду.

Враховуючи вищевикладене, оскільки премія була нарахована в місяці, в якому працівник перебував у відпустці без збереження заробітної плати на підставі пункту 6 статті 25 Закону України «Про відпустки», згідно з яким пенсіонерам за віком та особам з інвалідністю III групи надається відпустка без збереження заробітної плати тривалістю до 30 календарних днів щорічно, то сума премії та дні, протягом яких працівник перебував у відпустці без збереження заробітної плати не будуть враховуватись при обчисленні середньої заробітної плати для оплати часу щорічної відпустки.

У випадку, якщо працівникові надавалась вищеназвана відпустка меншої тривалості або вона надавалась не з початку місяця і у місяці, в якому працівникові виплачувалась премії є, крім днів відпустки без збереження заробітної плати, ще хоча б декілька робочих та вихідних днів, то зазначена премія буде враховуватись.

Директор Департаменту              О. Товстенко

Інші статті:

Написати коментар