№ 506/13/84-09 від 21.08.2009 р. “Щодо нарахування матеріальної допомоги для оздоровлення”


МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
ЛИСТ
№ 506/13/84-09 від 21.08.2009 р.
Щодо нарахування матеріальної допомоги для оздоровлення

Департамент з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці розглянув у межах своєї компетенції лист щодо обчислення середньої заробітної плати для нарахування матеріальної допомоги для оздоровлення при наданні щорічної відпустки  і повідомляє.

1. Обчислення середньої заробітної плати для нарахування матеріальної допомоги для оздоровлення провадиться згідно з нормами Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок).

Пунктом 2 Порядку визначено, що у всіх випадках збереження середньої заробітної плати (крім оплати часу відпусток) обчислення середньої заробітної плати провадиться виходячи з виплат за останні два календарних місяці, що передують місяцю, в якому відбувається подія, з якою пов’язана виплата.

Читати також: Щодо обчислення середньої заробітної плати державних службовців у зв’язку зі зміною структури їх заробітної плати з 01.05.2016 р.

Пунктом 3 Порядку передбачено, що премії включаються в заробіток того місяця, на який вони припадають згідно з розрахунковою відомістю на заробітну плату. При цьому слід враховувати норму пункту 3 щодо врахування премій у разі, коли число робочих днів у розрахунковому періоді відпрацьовано не повністю. А саме: у випадку коли число робочих днів розрахункового періоду відпрацьовано не повністю, премії під час обчислення середньої заробітної плати за останні два місяці (в т. ч. й для нарахування матеріальної допомоги, допомоги на оздоровлення тощо) враховуються пропорційно часу, відпрацьованому в розрахунковому періоді.

Тобто Порядком чітко визначено пропорційність врахування премій при обчисленні середньої заробітної плати виходячи з виплат за два місяці у випадку, коли не повністю відпрацьовані ці місяці розрахункового періоду.

У випадку коли середня місячна заробітна плата визначена законодавством як розрахункова величина для нарахування виплат і допомоги (в т. ч. матеріальної допомоги), вона обчислюється шляхом множення середньоденної заробітної плати на середньомісячне число робочих днів у розрахунковому періоді.

Середньоденна заробітна плата визначається діленням заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі дні на число відпрацьованих робочих днів за цей період.

Середньомісячне число робочих днів розраховується шляхом ділення на два сумарного числа робочих днів за останні два календарних місяці згідно з графіком роботи підприємства, встановленим з дотриманням вимог законодавства.

Враховуючи вищевикладене та дані, наведені у зверненні, нарахування середньої заробітної плати для виплати матеріальної допомоги у липні 2009 року мало провадитись наступним чином:

1. Спочатку визначається розмір премії, який підлягає врахуванню під час обчислення середньої заробітної плати, оскільки працівник не повністю відпрацював норму робочого часу, встановлену на розрахунковий період (кількість робочих днів у травні – червні):
(189,68 грн. + 248,95 грн.) : (21 р. дн. + 18 р. дн.) х (16 р. дн. + 18 р. дн.) = 382,40 грн.

2. Далі визначається сума заробітної плати, яку необхідно врахувати при обчисленні середньої заробітної плати для виплати допомоги для оздоровлення (матеріальної допомоги):
382,40 грн. + 898,52 грн. + 1146,99 грн. = 2427,91 грн.

3. Потім за нормами пункту 8 Порядку обчислюється середня заробітна плата, виходячи з якої виплачується допомога для оздоровлення:
2427,91 грн. : 34 р. дн. = 71,41 грн. — середньоденна заробітна плата;
(21 р. дн. + 18 р. дн.) : 2 = 19,5 р. дн. — середньомісячне число робочих днів у розрахунковому періоді;
71,41 грн. х 19,5 р. дн. = 1392,50 грн. — сума нарахованої матеріальної допомоги.

Директор Департаменту                                           О. Товстенко

Інші статті:

Написати коментар