№ 3000/0/101-17 від 28.12.2017 р. “Щодо виплати премій до професійних свят і святкових днів робітникам ОМС”


МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
ЛИСТ
від 28.12.2017 р. № 3000/0/101-17

Щодо виплати премій до професійних свят
і святкових днів робітникам ОМС

Департаментом заробітної плати та умов праці Міністерства соціальної політики розглянуто листа щодо преміювання працівників робітничих професій, які зайняті обслуговуванням органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та їх виконавчих органів, органів прокуратури, судів та інших органів, і в межах компетенції повідомляється.

Умови оплати праці робітників, які зайняті обслуговуванням органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та їх виконавчих органів, органів прокуратури, судів та інших органів, затверджені наказом Мінпраці від 02.10.1996 № 77 (зі змінами) (далі — наказ № 77).

Пунктом 2 наказу № 77 керівникам надано право в межах установлених фондів оплати праці та граничної чисельності працівників визначати робітникам розмір премії залежно від їхнього вкладу в кінцеві результати роботи. При цьому конкретний розмір премії робітників граничними розмірами не обмежується.

Виходячи з норми наказу № 77 «визначати робітникам розмір премії залежно від їхнього вкладу в кінцеві результати роботи» — ця премія є «виробничою». Інших видів премій, зокрема, до професійних та інших свят, ювілейних дат наказом № 77 не передбачено.

Водночас зазначаємо, що відповідно до статті 2 Бюджетного кодексу України органи державної влади, органи місцевого самоврядування, а також організації, створені ними у встановленому порядку, що повністю утримуються за рахунок відповідно державного бюджету чи місцевого бюджету, є бюджетними установами. Бюджетні установи є неприбутковими.

Отже, керівники бюджетних установ мають право здійснювати фактичні видатки на заробітну плату, у тому числі на преміювання та інші види заохочень, винагород тощо виключно в межах фонду заробітної плати, затвердженого в кошторисах.

Вказане стосується й органів місцевого самоврядування, фінансування яких здійснюється за рахунок коштів місцевих бюджетів.

Оплата праці керівних працівників, посадових осіб, службовців органів місцевого самоврядування, в тому числі стимулювання їх праці, здійснюється відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 09.03.2006 № 268 «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» (далі — постанова № 268).

Так, відповідно до пп. 2 пункту 2 постанови № 268 керівникам органів надано право у межах затвердженого фонду оплати праці здійснювати преміювання працівників відповідно до їх особистого вкладу в загальні результати роботи, а також до державних і професійних свят та ювілейних дат у межах фонду преміювання, утвореного у розмірі не менш як 10 відсотків посадових окладів та економії фонду оплати праці.

Конкретні умови, порядок та розміри преміювання працівників визначаються у положенні про преміювання відповідного органу.

Отже, на відміну від норм наказу № 77 в постанові № 268 передбачена можливість виплати керівним працівникам, посадовим особам, службовцям органів місцевого самоврядування премій до державних і професійних свят та ювілейних дат.

Положення про преміювання органами місцевого самоврядування, в тому числі селищними радами, розробляється самостійно, з дотриманням законодавства про службу в органах місцевого самоврядування, норм постанови Кабінету Міністрів України № 268 та наказу № 77.

У Положенні визначається коло працівників, на яких поширюється чинність преміальної системи, показники та умови преміювання щодо кожної категорії працівників, які передбачають не лише право на одержання премії, а й її розмір. Також положенням визначається періодичність преміювання (місячна, квартальна або залежно від фінансових можливостей, виплата премій до державних і професійних свят та ювілейних дат) та строки виплати премії; порядок нарахування премії кожній категорії працюючих (керівникам, посадовим особам місцевого самоврядування, службовцям, робітникам); порядок та підстави для збільшення (чи зменшення) розміру премії окремим працівникам або позбавлення її повністю.

Враховуючи, що розмір «виробничої» премії робітників, які зайняті обслуговуванням органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та їх виконавчих органів, граничними розмірами не обмежується, у Положенні про преміювання може бути передбачена можливість виплати цій категорії працівників у межах фонду преміювання та економії фонду оплати праці премії напередодні державних та ювілейних дат у більш високих розмірах.

Одночасно повідомляємо, що листи Міністерства не є нормативно-правовими актами, вони носять інформаційний, рекомендаційний та необов’язковий характер.

Директор Департаменту    О. Товстенко

коментарі 2

  1. Соболєва Ганна Олександрівна :

    Доброго дня, Зарплата.
    З наступаючими Вас святами.
    Підкажіть будласка сайт або електронну пошту Фонду оплати праці в місті Києві.
    я, Соболєва Ганна Олександрівна,ІНН 2983520284, 1981р. народження, працювала у 2017р. Головою Правління в компанії ПАТ Космед 3184135, була вагітні на 5 місяці, але плод замер та отруїв мене. Після трьох днів коми, я вийшла хворою та отримала 1 групу інвалідності. Чоловік пішов. А акціонери підприємства Ольшанський Олександр та Лавров Вячеслав відправили до мене мою помічницю Шоло Аліну, але та скористалася ситуацією і коли моя мати вийшла зробити їй чаю, воли використовиючи відсутність в мене свідомості, підсунулу мені наказ про звільнення. З тих пір, ніхто з роботи до мене не приходить. Акціонери заборонили.
    Допоможіть будьласка. Дайте мені робочу скриньку Фонду оплати праці, куда я зможу звернутися зі сканом моїх лікарняних та листом з підписом.
    З повагою, Соболєва Ганна Олександрівна

Написати коментар