Про підвищення заробітної плати працівників з 1 січня 2018 року


Яким категоріям працівників підвищено заробітну плату з 1 січня 2018 року?

Відповідно до основних актів законодавства про працю України у багатьох випадках розмір заробітної плати працівників в Україні залежить від розміру мінімальної заробітної плати, а також прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого на 1 січня календарного року.

Як всім нам відомо Законом України “Про Державний бюджет України на 2018 рік” розмір мінімальної заробітної плати на 2018 рік було встановлено в розмірі 3723 грн., а також затверджено прожитковий мінімум для працездатних осіб на 1 січня 2018 року в сумі 1762 грн.

Нижче розглянемо від яких ще чинників залежить підвищення заробітної плата різних категорій працівників і кого торкнеться таке підвищення з 1 січня 2018 року.

1. Працівники установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери (працівники освіти, медичні працівники, працівники закладів культури тощо), розміри посадових окладів яких передбачені Єдиною тарифною сіткою (додаток 1 до постанови Кабміну від 30.08.2002 р. № 1298).

Посадові оклади даної категорії працівників, а відповідно і їх заробітна плата безпосередньо залежать від вказаних вище соціальних стандартів і тому з 1 січня 2018 року однозначно підлягають підвищенню.

Читати також: Посадові оклади (тарифні ставки) працівників за Єдиною тарифною сіткою на 2018 рік.

2. Робітники, зайняті обслуговуванням органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та інших органів (прибиральники службових приміщень та територій, опалювачі, сторожі, водії автотранспортних засобів тощо).

Умови оплати праці даної категорії працівників передбачені наказом Міністерства праці України від 02.10.1996 року N 77 “Про умови оплати праці робітників, зайнятих обслуговуванням органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та їх виконавчих органів, органів прокуратури, судів та інших органів”.

Порядок підвищення розмірів посадових окладів даних робітників встановлений абзацом першим пункту 1 Наказу № 77.

В ньому йдеться, що розміри місячних окладів (тарифних ставок), зазначені у додатках 1-3 до наказу, змінюються в установленому порядку пропорційно підвищенню посадового окладу (тарифної ставки) працівника I тарифного розряду, розмір якого визначено у примітці 1 додатка 1 до постанови КМУ від 30.08.2002 № 1298 “Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери”.

У примітці 1 додатка 1 до постанови КМУ від 30.08.2002 № 1298 вказано, що посадові оклади (тарифні ставки, ставки заробітної плати) розраховуються виходячи з розміру посадового окладу (тарифної ставки) працівника 1 тарифного розряду, встановленого у розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 1 січня календарного року.

Отже, місячні оклади (тарифні ставки) зазначеної категорії працівників, а відповідно і їх заробітна плата з 1 січня 2018 року теж підлягають підвищенню.

Читати також: Як розрахувати розміри посадових окладів робітників органів місцевого самоврядування?

3. Посадові особи та службовці органів місцевого самоврядування.

Умови оплати праці даної категорії працівників передбачені постановою Кабінету Міністрів України від 09.03.2006 р. № 268 «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів».

Посадові оклади зазначених працівників підлягають підвищенню за рішенням Кабінету Міністрів України.

На дату написання даної статті Уряд не ухвалював постанову про підвищення з січня 2018 року посадових окладів посадових осіб та службовців органів місцевого самоврядування, тому їх заробітна плата в січняі 2018 року (як і в 2017 році) розраховується виходячи з розмірів посадових окладів, передбачених Схемами посадових окладів керівних працівників, спеціалістів і службовців органів місцевого самоврядування (додатки 48 – 55 до постанови КМУ від 09.03.2006 р. № 268 у редакції постанов КМУ від 24.05.2017 р. № 353 та від 27.09.2017 р. № 730). Хіба що деяким з цих осіб необхідно буде коригувати розмір заробітної плати відповідно до встановленого на 2018 рік рівня мінімальної заробітної плати.

4. Державні службовці, а також працівники державних органів, які виконують функції з обслуговування.

Посадові оклади зазначених працівників, як і посадових осіб та службовців ОМС, підлягають підвищенню за рішенням Кабінету Міністрів України.

Пунктом 3 статті 51 Закону України “Про державну службу” передбачено, що схема посадових окладів на посадах державної служби визначається Кабміном щороку під час підготовки проекту закону про Державний бюджет України на наступний рік, а розміри посадових окладів за деякими посадами залежать від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, розмір якого встановлюється на 1 січня календарного року.

Чомусь на цю дату Уряд ще не ухвалив постанову про підвищення з 1 січня 2018 року посадових окладів цих працівників, хоч проект такої постанови ще в грудні 2017 року бів готовий для запровадження в дію.

З вищезазначеним проектом постанови КМУ можна ознайомитись тут.

Є сподівання, що після святкових днів Уряд всеж таки ухвалить постанову «Питання оплати праці працівників державних органів, судів, органів та установ системи правосуддя за групами оплати праці у 2018 році», яка передбачає підвищення заробітної плати вищезазначеної категорії працівників з 1 січня 2018 року.

———————-

Інші статті:

Написати коментар