N 1907/0/101-17/284 від 13.07.2017 р. “Щодо обчислення стажу, що дає право на надбавку за вислугу років в ОМС”


МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
ЛИСТ
від 13.07.2017 р. N 1907/0/101-17/284

Щодо обчислення стажу, що дає право на надбавку за вислугу років в ОМС

У Департаменті заробітної плати та умов праці розглянуто лист і повідомляється.

Відповідно до статті 22 Закону України “Про службу в органах місцевого самоврядування” (далі – Закон) до стажу служби в органах місцевого самоврядування зараховується період роботи на посадах, на які поширюється дія цього Закону, а також на посадах і в органах, час роботи в яких зараховується до стажу державної служби.

Посади в органах місцевого самоврядування віднесені до відповідних категорій посад статтею 14 Закону. Віднесення інших посад органів місцевого самоврядування, не зазначених у цій статті, до відповідної категорії посад в органах місцевого самоврядування здійснюється Кабінетом Міністрів України за поданням керівників відповідних органів місцевого самоврядування.

Порядок обчислення стажу державної служби затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 25.03.2016 р. N 229, пунктом 4 якого визначено, що стаж державної служби обчислюється відповідно до частини другої статті 46 Закону України “Про державну службу”.

До стажу державної служби зараховується, зокрема, час перебування на посаді державної служби відповідно до Закону України “Про державну службу”.

Відповідно до статті 21 Закону посадовим особам місцевого самоврядування надається щорічна відпустка тривалістю 30 календарних днів, якщо законами України не передбачено тривалішої відпустки, з виплатою допомоги на оздоровлення у розмірі посадового окладу.

Посадовим особам, які мають стаж служби в органах місцевого самоврядування понад 10 років, надається додаткова оплачувана відпустка тривалістю до 15 календарних днів. Порядок і умови надання додаткових оплачуваних відпусток встановлюються Кабінетом Міністрів України.

Порядок і умови надання додаткових оплачуваних відпусток встановлюються постановою Кабінету Міністрів України від 27.04.94 р. N 250.

Згідно із зазначеною постановою посадовим особам місцевого самоврядування, які мають стаж служби в цих органах 10 років, надається додаткова оплачувана відпустка тривалістю 5 календарних днів, а починаючи з 11-го року ця відпустка збільшується на 2 календарних дні за кожен наступний рік. Тривалість додаткової оплачуваної відпустки не може перевищувати 15 календарних днів.

Виникнення у посадової особи місцевого самоврядування права на додаткову оплачувану відпустку та її тривалість знаходиться у прямій залежності від наявності у неї відповідного стажу служби, а не від відпрацьованого часу у відповідному робочому році.

Тому надання додаткової відпустки певної тривалості, а також виплата грошової компенсації за невикористану відпустку при звільненні посадової особи місцевого самоврядування залежить лише від наявності у неї стажу служби в органах місцевого самоврядування, передбаченого постановою Кабінету Міністрів України від 27.04.94 р. N 250, що дає право на надання вказаної відпустки, а не від відпрацьованого посадовою особою місцевого самоврядування часу у відповідному робочому році.

Ураховуючи зазначене, у наведеному у листі випадку посадова особа місцевого самоврядування, яка має стаж служби в органах місцевого самоврядування і стаж державної служби сукупно 10 років (6 і 4 роки відповідно), має право на додаткову оплачувану відпустку тривалістю 5 календарних днів у порядку і на умовах, визначених постановою Кабінету Міністрів України від 27.04.94 р. N 250.

Директор Департаменту             О. Товстенко

Інші статті:

коментарі 4

  1. Наталія Коваль :

    Доброго дня. Працівник працює службовцем ОМС з 25 липня 2017 року , має надбавки за вислугу років в розмірі 25 % у відсотках до посадового окладу (стаж роботи посадової особи 15 років). Чи здійснюється зміна відсотка надалі доплати за вислугу років вже як службовцю?

    • Admin :

      Щодо виплати надбавки за вислугу років службовцям ОМС слід керуватись Положенням про порядок і умови виплати щомісячної надбавки за вислугу років працівникам органів виконавчої влади та інших державних органів, затвердженим  постановою Кабінету Міністрів України від 20.12.93 р. N 1049.

      Згідно положення № 1049 до стажу, що дає право на виплату надбавки за вислугу років службовцям, зокрема, зараховується стаж роботи на виборних і керівних посадах, а також на посадах спеціалістів і службовців в органах місцевого самоврядування,

      Розмір надбавки за вислугу років залежить від загального стажу роботи службовця:
      • понад 3  роки                                       10%
      • понад 5  років                                      15%
      • понад 10 років                                      20%
      • понад 15 років                                      25%
      • понад 20 років                                      30%
      • понад 25 років                                      40%

      Про умови і порядок виплати надбавки за вислугу років службовцям органів місцевого самоврядування читайте статтю у нас на сайті за посиланням http://www.zarplata.co.ua/?p=1482

  2. Оксана :

    Доброго дня. Працівник працює держслужбовцем і має стаж повних 11 років. Додаткової оплачуваної відпустки за стаж ні за 10 років ні за 11 років не використовував. Яку загальна тривалість днів відпустки за стаж він має станом на 11 років стажу? Дякую

    • Admin :

      Порядок надання державним службовцям додаткових оплачуваних відпусток затверджений постановою КМУ від 6 квітня 2016 р. № 270.

      Відповідно до пунктів 2 і 3 Порядку № 270 державним службовцям, які мають стаж державної служби понад п’ять років, надається додаткова відпустка тривалістю один календарний день. Починаючи з шостого року стажу державної служби ця відпустка збільшується на один календарний день за кожний наступний рік. Тривалість додаткової відпустки не може перевищувати 15 календарних днів.

      Додаткова відпустка конкретної тривалості надається державним службовцям після досягнення відповідного стажу державної служби.

      Отже, коли вам виповнилося 10 років стажу державної служби ви мали право на 6 календарних днів додаткової відпустки. Після 11 років стажу – 7 календарних днів.

      Таким чином, якщо ви раніше не використали 6 календарних днів додаткової відпустки після 10 років стажу, то після 11 років стажу можете їх використати разом з 7 календарними днями. Тобто разом буде 13 календарних днів додаткової відпустки.

      При цьому, зокрема щодо надання відпусток працівникам у період дії воєнного стану є чинним порядок, передбачений Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».
      ———————
      Якщо вас задовольнила наша відповідь, то просимо переглянути 1 – 2 рекламні ролики на нашому сайті.

Написати коментар