Щодо перевищення витрат на виплату лікарняних


Виконавча дирекція Київського міського відділення ФСС з ТВП

.

Щодо перевищення фактичних витрат на надання матеріального забезпечення
застрахованим особам, вказаних у заявах-розрахунках

Виконавча дирекція Київського міського відділення ФСС з ТВП

Розглянувши запити окремих страхувальників, які виявили перевищення фактичних витрат на надання матеріального забезпечення застрахованим особам, вказаних у заявах-розрахунках, повідомляємо наступне.

В першу чергу зазначаємо, що отримавши кошти від органу Фонду, страхувальник зобов’язаний виплатити допомогу по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах застрахованій особі у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати, а допомогу на поховання – не пізніше наступного робочого дня після отримання страхувальником страхових коштів від Фонду.

У разі, якщо сума отриманих страхувальником від Фонду страхових коштів перевищує фактичні витрати на надання матеріального забезпечення у вказаний термін, невикористані страхові кошти мають бути протягом трьох робочих днів повернуті органу Фонду, який здійснював фінансування (ст. 34 Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” від 23.09.1999 р. № 1105-XIV (далі – Закон № 1105)). Страхові кошти можуть бути використані страхувальником виключно на надання матеріального забезпечення застрахованим особам.

Після виявлення помилки у заявах-розрахунках в частині завищення сум на виплату матеріального забезпечення застрахованим особам страхувальнику необхідно терміново письмово повідомити робочий орган Фонду за місцем обліку про зміст помилки (прізвище та ініціали застрахованої особи, номер листка непрацездатності та вид допомоги, по якому виявлено помилку), з подальшим відображенням повернутих сум у звіті по коштах Фонду за формою Ф4-ФСС з ТВП. Також, страхувальник повинен повернути надлишково одержану суму на рахунок робочого органу Фонду протягом трьох робочих днів після виплати допомоги застрахованим особам, але не пізніше трьох робочих днів після найближчого від одержання коштів Фонду терміну виплати заробітної плати.

Згідно з ч. 6 ст. 15 Закону № 1105 за несвоєчасне повернення або повернення не в повному обсязі страхових коштів на страхувальників накладається штраф у розмірі 10 % несвоєчасно повернутих або повернутих не в повному обсязі страхових коштів. Одночасно на суми несвоєчасно повернутих або повернутих не в повному обсязі страхових коштів і штрафних санкцій нараховується пеня у розмірі 0,1 % зазначених сум коштів, розрахована за кожний день прострочення платежу.

Інші статті:

Написати коментар