Щодо оплати листка непрацездатності при звільненні працівника


Виконавча дирекція Київського міського відділення ФСС з ТВП

.

Щодо оплати листка непрацездатності

Виконавча дирекція Київського міського відділення ФСС з ТВП

Подільська міжрайонна дирекція

До Подільської міжрайонної виконавчої дирекції звернувся за роз’ясненням представник комісії із соціального страхувальника підприємства з таким питанням:

Листок непрацездатності працівникові було відкрито лікувальним закладом днем звільнення з підприємства. Чи підлягає оплаті цей листок непрацездатності, якщо працівник надав його на розгляд комісії після одужання?

Відповідно до ст. 31 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» №1105 від 23.09.99р. (далі – Закон №1105) підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності. Право на допомогу по тимчасовій непрацездатності в застрахованої особи виникає з настанням страхового випадку в період роботи, включаючи час випробування і день звільнення (ч.1 ст.19Закону №1105).

Згідно з абз.1 та абз.2 ч.2 ст. 22 Закону №1105, перші п’ять днів тимчасової втрати працездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, оплачуються власником або уповноваженим ним органом за рахунок коштів підприємства, установи, організації. З шостого дня непрацездатності, за весь період до відновлення працездатності або встановлення МСЕК інвалідності, незалежно від звільнення застрахованої особи в період втрати працездатності, допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, у порядку та розмірах, встановлених законодавством.

Отже, враховуючи вищевикладене, якщо працівник на час настання страхового випадку був застрахованою особою, то матеріальне забезпечення йому по листку непрацездатності буде нараховуватися та оплачуватися незалежно від звільнення.

Інші статті:

Написати коментар