Якщо потрібно доповнити таблицю 5 Звіту з ЄСВ забутими відомостями


Якщо потрібно доповнити таблицю 5 Звіту з ЄСВ забутими відомостями.

Сформували Звіт з ЄСВ, здали вчасно, а потім, як грім серед ясного неба: «А про Василя ми ж забули вказати в таблиці 5!». Що робити? Куди бігти? Як доповнити таблицю 5 Звіту за формою № Д4 забутими відомостями? Та легко! Зараз усе розповімо.

Автор: Лілія УШАКОВА – експерт з питань оплати праці, buhgalter911@mail.ua

Таблиця 5: що та коли?

Навіщо у Звіті за формою № Д4 потрібна таблиця 5?

Для реєстрації застрахованих осіб у системі персоніфікованого обліку.

Зверніть увагу: з’явилася вона ще в доЄСВшний період, але відмовитися від неї пенсійники так і не змогли. Більше того, вони постійно намагаються її удосконалити, додаючи нові графи.

Що та коли потрібно було відображати в таблиці 5 ПФ- або ЄСВ-звітності, вам розповість наша таблиця далі.

Події, які необхідно відображати в таблиці 5 залежно від періоду, за який подавався Звіт

                 Період                                     Події, які слід було відображати в таблиці 5
Січень — грудень 2010 року 1. Укладення або розірвання трудового договору з працівником.
2. Зміни у П. І. Б. або в ідентифікаційному номері
Січень — липень 2011 року 1. Укладення або розірвання трудового договору(ЦПД-РП*).
2. Зміни у П. І. Б. або в ідентифікаційному номері
Серпень 2011 року — грудень 2012 року 1. Укладення або розірвання трудового договору(ЦПД-РП).
2. Зміни у П. І. Б. або в ідентифікаційному номері.
3. Надання відпустки для догляду за дитиною від трирічного віку до досягнення нею шестирічного віку.
4. Надання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами
Січень — липень 2013 року 1. Укладення або розірвання трудового договору(ЦПД-РП).
2. Надання відпустки для догляду за дитиною від трирічного віку до досягнення нею шестирічного віку.
3. Надання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами
З серпня 2013 року 1. Укладення або розірвання трудового договору(ЦПД-РП).
2. Надання відпустки для догляду за дитиною від трирічного віку до досягнення нею шестирічного віку.
3. Надання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.
4. Надання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами
* Цивільно-правовий договір на виконання робіт (надання послуг) (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізособою-підприємцем, якщо виконані роботи (надані послуги) відповідають видам діяльності згідно з відомостями з Єдиного держреєстру юридичних осіб і фізичних осіб — підприємців).

При формуванні таблиці 5 забули внести до неї необхідні відомості? Виправити помилку не так вже й важко. Просто необхідно знати, коли вона була допущена.

Виправляємося, доповнюючи…

…таблицю 5 ПФ-звітності, сформованої за місяці 2010 року. Якщо в таблиці 5 додатка 4 до Порядку № 26-1* не вказані відомості про прийнятих і звільнених працівників, слід:

1) повідомити орган ПФ про помилку, подавши заяву з проханням провести перевірку. Якщо цього не зробити, ПФ має право відмовити вам в прийманні звітів, що виправляють помилку (абз. 3 п. 2 постанови № 25-2**);

2) за результатами перевірки сформувати Перелік таблиць Звіту і таблицю 5 додатка 4 до Порядку № 26-1 з позначкою «Коригуюча» за той місяць 2010 року, в якому допущена помилка, вказавши в ній відсутні відомості про застраховану особу. Звіт подаємо до управління ПФ.

…таблицю 5 ЄСВ-звіту. Тут на перший план виходить Порядок № 435***. Саме ним необхідно керуватися в питаннях доповнення таблиці 5 забутими відомостями. Проте під час перевірки повноти та правильності відображення відомостей у цих таблицях використовуйте той порядок їх заповнення, який діяв у періоді, що перевіряється. *

Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованих внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування органам Пенсійного фонду України, затверджений постановою правління Пенсійного фонду України від 05.11.2009 р. № 26-1 (втратив чинність з 01.01.2011 р.).

** Постанова правління Пенсійного фонду України «Про визнання такою, що втратила чинність, постанови правління Пенсійного фонду України від 08 жовтня 2010 року № 22-2» від 03.12.2013 р. № 25-2.

*** Порядок формування та надання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 р. № 435.

Діємо так:

1) формуємо Звіт за той період, який виправляємо. Для цього використовуємо форму № Д4, що є чинною на сьогодні. Звіт повинен містити титульний аркуш (перелік таблиць Звіту) і таблицю 5 зі статусом «додаткова» з даними на «забуту» застраховану особу.

Майте на увазі: такий додатковий Звіт не повинен містити таблиць 1 і 6 форми № Д4;

2) подаємо Звіт до своєї ДПІ. До органу ПФ його нести не потрібно.

Приклад. Після закінчення відпустки для догляду за дитиною до 3 років працівниця (Зоренко Ольга Іванівна, податковий номер 3025656565) оформила відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до 6 років з 15 серпня 2013 року. Однак при формуванні Звіту за формою № Д4 за серпень 2013 року відомості про закінчення відпустки для догляду за дитиною до 3 років і про початок відпустки для догляду за дитиною до 6 років не були відображені в таблиці 5. Помилка виявлена та виправляється в листопаді 2015 року.

Наведемо фрагменти доповнюючого Звіту за формою № Д4.

Таблиця 5 Звіту з ЄСВ

.

Інші статті:

Написати коментар