Приклади надання відпустки працівникам при зміні графіка роботи установи у зв’язку з перенесенням робочих днів.


Приклади надання відпустки працівникам при зміні графіка
роботи установи у зв’язку з перенесенням робочих днів.
перенесення робочих днів

.

Відповідно до статті 67 Кодексу законів про працю України Кабінет Міністрів України може рекомендувати керівникам підприємств, установ та організацій переносити робочі дні для працівників, яким встановлено п’ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями.

Керівники самостійно приймають рішення щодо перенесення робочих днів і у разі застосування рекомендацій Кабміну, не пізніше ніж за два місяці до таких днів, щодо цього видають наказ чи інший розпорядчий документ. При цьому вони можуть перенести робочі дні так, як їм рекомендує Кабмін, а можуть перенести їх на свій розсуд.

Прийняте таким чином рішення змінює графік роботи підприємств, установ або організацій та норму тривалості робочого часу в місяцях, у яких мало місце перенесення робочих днів. Тому всі дії щодо виходу на роботу, надання відпусток тощо, мають здійснюватися за зміненим графіком роботи цих підприємств, установ або організацій.

На наведених нижче прикладах дамо роз’яснення щодо надання відпусток працівникам при зміні графіка роботи установи у зв’язку з перенесенням робочих днів

Приклад 1.

В установі, яка скористалась розпорядженням Кабінету Міністрів України від 11.11.2015 р. № 1155-р і перенесла робочий день з понеділка, 07 березня, на суботу, 12 березня 2016 року, необхідно визначити день виходу на роботу працівника, якому надається відпустка тривалістю 30 календарних днів, з 8 лютого 2016 р.

В даному випадку в тривалості відпустки не враховується 8 березня 2016 р. – святковий день згідно статті 73 КЗпП України.

Враховуючи вищенаведене, термін відсутності працівника на роботі буде складати 31 календарний день, з 08.02 по 09.03.2016 р., а оплачувана його частина – 30 календарних днів.

День виходу на роботу працівника приходиться на четвер, 10 березня 2016 р., а перенесений робочий день з понеділка 7 березня на суботу 12 березня він зобов’язаний буде відпрацювати відповідно до зміненого графіка роботи.

Приклад 2.

В установі, яка скористалась рекомендацією Кабміну і перенесла робочий день з понеділка, 27 червня, на суботу, 2 липня 2016 р. необхідно визначити день виходу на роботу працівника, якому надається відпустка з понеділка, 30 травня 2016 р., тривалістю 30 календарних днів.

В даному випадку згідно статті 73 КЗпП України в тривалості відпустки працівника не враховується 19 червня – день Святої Трійці і 28 червня – день Конституції України.

Перенесений робочий день з понеділка, 27 червня, на суботу 2 липня 2016 р. не буде впливати на тривалість відпустки.

Враховуючи вищенаведене, термін відсутності працівника на роботі складатиме 32 дні, з 30.05 по 30.06.2016 р., а оплачувана його частина – 30 календарних днів.

День виходу працівника на роботу припадає на п’ятницю, 01 липня 2016 р.

В липні 2016 року працівник повинен трудитися за зміненим графіком роботи, тобто субота, 2 липня, для нього буде робочим днем, як і для всієї решти працівників установи.

 

Написати коментар