N 8403/0/14-15/10 від 05.06.2015 р. “Індексація доходів при підвищенні зарплати за рахунок зростання надбавки за складність і напруженість у роботі”


Мінсоцполітики України

МСПУ

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
ЛИСТ
від 05.06.2015 р. N 8403/0/14-15/10

Індексація доходів при підвищенні зарплати за рахунок зростання надбавки
за складність і напруженість у роботі.

Міністерство соціальної політики України розглянуло запит і повідомляє.

Відповідно до п. 2 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 р. N 1078 (із змінами) (далі – Порядок), індексації підлягають грошові доходи громадян, одержані в гривнях на території України, які не мають разового характеру, зокрема, оплата праці, яка включає оплату праці за виконану роботу згідно з тарифними ставками (окладами) і відрядними розцінками, доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством.

Пунктом 5 Порядку передбачено, що у разі підвищення розмірів мінімальної заробітної плати, а також зростання грошових доходів населення без перегляду їх мінімальних розмірів місяць, в якому відбулося підвищення, вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для індексації грошових доходів населення.

Якщо грошовий дохід з урахуванням суми підвищення менше суми грошового доходу з урахуванням індексації до його підвищення, у базовому місяці сума загального доходу визначається з таким розрахунком, щоб сума грошового доходу з урахуванням індексації не перевищувала загальний дохід до його підвищення.

Читати також: Обчислення суми індексації заробітної плати за неповний робочий час.и

Враховуючи наведене, якщо відбувається підвищення заробітної плати за рахунок зростання надбавки, яка не має разового характеру і передбаченої чинним законодавством, це впливає на визначення базового місяця при обчисленні індексу споживчих цін для проведення індексації.

Надбавка за складність і напруженість у роботі передбачена чинним законодавством і є об’єктом індексації. Місяць, у якому встановлюється зазначена надбавка, і місяць, у якому збільшується розмір надбавки, вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для проведення індексації.

При цьому, якщо зазначена надбавка була встановлена працівнику, а потім деякий час не виплачувалася, і знову була встановлена працівникові в такому ж або меншому розмірі, то місяць повторного встановлення надбавки, на нашу думку, не є підставою вважати місяць базовим.

У разі зменшення грошового доходу працівника, зокрема, за рахунок надбавки за складність і напруженість у роботі, базовим місяцем залишається місяць встановлення вказаної надбавки.

Перший заступник Міністра В. Шевченко

Написати коментар