N 1067/13/84-15 від 19.08.2015 р. “Щодо виплати зарплати мобілізованим працівникам”


Мінсоцполітики України

МСПУ

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
ЛИСТ
від 19.08.2015 р. N 1067/13/84-15

Щодо виплати зарплати мобілізованим працівникам

Департамент заробітної плати та умов праці Міністерства соціальної політики України розглянув пропозиції, затверджені резолюцією 9-го Всеукраїнського бухгалтерського конгресу, та в межах повноважень повідомляє.

На сьогодні компенсація середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, здійснюється лише підприємствам, установам та організаціям, іншого законодавством не передбачено.

З метою поширення гарантій, встановлених статтею 119 Кодексу законів про працю України щодо збереження за працівниками, призваними на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, місця роботи, посади і виплати середнього заробітку на працівників, які працюють у фермерських господарствах, сільськогосподарських виробничих кооперативах та у фізичних осіб – підприємців, Мінсоцполітики розроблено проект Закону України “Про внесення зміни до статті 119 Кодексу законів про працю України”.

На сьогодні зазначений законопроект направлено на погодження до заінтересованих центральних органів виконавчої влади.

Працівникам, призваним на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, здійснюється нарахування та виплата середнього заробітку, а потім підприємству проводиться компенсація витрат на виплату середнього заробітку зазначеної категорії працівників за рахунок бюджетних коштів.

Постановою Кабінету Міністрів України від 04.03.2015 р. N 105 затверджено Порядок виплати компенсації підприємствам, установам та організаціям у межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період (далі – Порядок).

Відповідно до пункту 3 Порядку бюджетні кошти спрямовуються підприємствам, установам, організаціям на компенсацію витрат на виплату середнього заробітку мобілізованим працівникам, які працювали на таких підприємствах, в установах, організаціях на час призову на військову службу, не більше одного року (з дати про призов на військову службу під час мобілізації).

Відповідно до частини сьомої статті 7 Закону України від 08.07.2010 р. N 2464 не нараховується на виплати та не утримується єдиний внесок з виплат, що компенсуються з бюджету в межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період.

Заступник директора Департаменту заробітної плати
та умов праці – начальник відділу                   А. Литвин

Інші статті:

Написати коментар