Аналіз помилок, допущених при подачі звіту з ЄСВ


Аналіз помилок, допущених при подачі звіту з ЄСВ за формою № Д4

Одним із головних обов’язків Пенсійного фонду України та його територіальних органів є забезпечення своєчасного внесення відомостей до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру. І це є не дивним, адже для призначення (перерахунку) пенсії, а також інших видів соціальних допомог, повинна використовуватися вся актуальна персональна інформація щодо громадянина, яка міститься в системі персоніфікованого обліку за період, починаючи з липня 2000 року.

Поповнення згаданого реєстру відбувається під час подання щомісячного Звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, що надходить від страхувальників (відповідно до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 № 435 (далі – Порядок № 435)).

На сьогоднішній день спільною справою страхувальників та Пенсійного фонду України є проведення чіткої та налагодженої роботи щодо швидкого реагування на допущені помилки в поданій щомісячній звітності в розрізі застрахованих осіб. Слід зауважити, що чим скоріше буде виявлена та виправлена помилка в звітності, тим більш впевнено буде себе почувати кожний найманий працівник у майбутньому.

Проведений аналіз помилок, які періодично допускаються при поданні щомісячних звітів показує, що представники страхувальників не завжди розуміють тісний зв’язок, який існує між таблицями сформованого звіту. Отже, дозвольте приділити увагу даному питанню.

Основний місячний звіт за формою Додаток 4 Порядка №435 складається з так званих загальних таблиць:
Таблиця 1 «Нарахування єдиного внеску»;
Таблиця 2 «Нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за деякі категорії застрахованих осіб»;
Таблиця 3 «Нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за осіб, які проходять строкову військову службу»;
Таблиця 4 «Нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на суми грошового забезпечення» ), де декларуються суми нарахованого єдиного внеску, в цілому, по страхувальнику, та таблиць, де відображається інформація в розрізі застрахованих осіб; Таблиця 5 «Відомості про трудові відносини осіб»;
Таблиця 6 «Відомості про нарахований заробіток (дохід) застрахованих осіб»;
Таблиця 7 «Наявність підстав для обліку стажу окремим категоріям осіб відповідно до законодавства»;
Таблиця 8 «Відомості про осіб, які доглядають за дитиною … »;
Таблиця 9 «Відомості про осіб, які проходять строкову військову службу».

Інформація щодо сум нарахованої заробітної плати (доходу), сум нарахованого грошового забезпечення, сум нарахованих страхових внесків, яка міститься в таблицях в розрізі застрахованих осіб (таблиці 6-9), в кінцевому випадку повинна знайти своє відображення у відповідних рядках задекларованих сум, в цілому, по страхувальнику (таблиці 1-4).

Читати також: Заповнення звіту з ЄСВ за формою № Д4

З метою зменшення випадків допущення помилок при формуванні щомісячного звіту в розрізі застрахованих осіб, слід пам’ятати наступний зв’язок між реквізитами звіту та його таблицями:

– Таблиці звітності, а саме Таблиці 5-7, пов’язані між собою періодом трудових відносин працівників. Фактичний розрахунок календарних днів перебування у трудових відносинах, період початку та кінця дії підстав обліку спецстажу (за наявності) повинен відповідати межам періоду трудових відносин. Так, якщо особа була прийнята на роботу 10 числа, а звільнена 20 числа звітного місяця (в Таблиці 5 це обов’язково відображено в реквізитах «Дата початку» та «Дата закінчення»), то відповідно в Таблиці 6 в реквізиті «Кількість календарних днів перебування у трудових відносинах…» не може зазначатися значення відмінне від 11 (день прийому та звільнення рахуються робочими днями).

– Реквізити «Загальна сума нарахованої заробітної плати/доходу (усього з початку звітного місяця)», «Сума нарахованої заробітної плати/доходу у межах максимальної величини, на яку нараховується єдиний внесок» пов’язані з реквізитами «Сума утриманого єдиного внеску за звітний місяць (із заробітної плати/доходу)» та «Сума нарахованого єдиного внеску за звітний місяць (на заробітну плату/дохід)» через код категорії застрахованої особи та типи нарахувань.

Зв’язок між кодами категорії застрахованих осіб, базою нарахування єдиного внеску та розмірами ставок єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування в Таблиці 6 є досить важливим (таблиця відповідності кодів категорій застрахованих осіб та кодів бази нарахування і розмірів ставок єдиного внеску відображена у Додатку 2 Порядка №435).

Безпомилкове визначення коду категорії застрахованої особи у відповідності із базою нарахування єдиного внеску та розміром ставки єдиного внеску щодо працівників в Таблиці 6, дає змогу коректно сформувати відповідні рядки Таблиці 1, що декларує загальні суми страхових внесків.

Читати також: Щодо заповнення обов’язкових реквізитів у звіті з ЄСВ

І на останнє, при поданні звіту засобами електронного зв’язку з використанням електронно-цифрового підпису страхувальнику в обов’язковому порядку надсилається квитівка №2 щодо наявності помилок у поданій звітності.

Всі контролі, які проходить звіт, відповідають вимогам Порядка №435 формування та подання звітності. Отже, отримавши квитівку №2, яка містить повідомлення з типом «Помилка» та опис даної помилки, необхідно уважно прочитати зміст Помилки, зробити необхідні виправлення в звіті, ще раз сформувати звіт та повторно подати звіт до закінчення терміну подачі звіту з дотриманням всіх встановлених вимог.

Доречно було б звернути Вашу увагу, що на веб-сайті Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області http://www.pfu-cv.gov.ua у розділі «Каталог послуг / Страхувальникам / Типові помилки» розміщена інформація про типові помилки, які допускаються страхувальниками при формуванні щомісячних звітів в розрізі застрахованих осіб, та шляхи виправлення допущених помилок.

Керівники страхувальників ПАМ’ЯТАЙТЕ! Ваш звіт з помилками – це відсутня інформація про стаж та заробіток в облікових картках Ваших працівників».

Микола Паламарюк, заступник начальника відділу ведення електронних реєстрів та підтримки інформаційно-аналітичних систем.

Інші статті:

Написати коментар