Окружний адміністративний суд Києва почав перевірку законності встановлення розміру прожиткового мінімуму


Кабінет Міністрів України

Кабінет Міністрів України

5 квітня правозахисник Станіслав Батрин подав на Кабінет міністрів України позов до суду з вимогою провести “ревізію” складових прожиткового мінімуму і встановити його на достатньому рівні.

За даним позовом в Окружному адміністративному суді Києва сьогодні відбулося засідання.

За результатами слухання справи суд прийняв проміжне рішення.

Суд зобов’язав Кабмін надати письмові пояснення та документи щодо встановлення урядами України прожиткового мінімуму за останні 15 років.

Як поясив Батрин, стаття 4 закону України “Про прожитковий мінімум” містить імперативне правило: прожитковий мінімум встановлюється Кабінетом міністрів після проведення науково-громадської експертизи сформованого набору продуктів харчування, набору непродовольчих товарів і набору послуг. Проте, наголосив правозахисник, встановлюючи прожитковий мінімум на 2015 рік, Кабмін не проводив таку експертизу і навіть не намагався її провести.

“Якщо у справі буде доведено, що експертиза не проводилася, ми очікуємо рішення суду про незаконний розмір прожиткового мінімуму. На виконання такого рішення уряд буде змушений переглянути розмір прожиткового мінімуму”, – зазначив С.Батрин.

“Ми зараз говоримо не про те, чи є у держави кошти на підвищення стандартів життя, а про те, що уряд порушив закон” – додав правозахисник.

Інші статті:

Написати коментар