N 201/18/99-10 від 08.07.2010 р. “Щодо оплати листків непрацездатності у період простою”


Мінсоцполітики України

МСПУ

МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ
ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
Лист від 08.07.2010 р. N 201/18/99-10

Щодо оплати листків непрацездатності у період простою

У Департаменті соціального партнерства і загальнообов’язкового державного соціального страхування Міністерства праці та соціальної політики розглянуто лист щодо оплати листків непрацездатності у період простою.

Повідомляємо, що Мінпраці відкликаний з місць застосування та скасований вимогою Мін’юсту лист від 05.06.2009 N138/18/99-09, яким була надана відповідь за конкретними випадками, і він не є нормативно-правовим актом.

При здійсненні розрахунків допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах слід користуватися нормами чинного законодавства.

Незалежно від того, чи тимчасова непрацездатність працівника настала до початку простою, чи у період простою та продовжується після його закінчення, оплата днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної нещасним випадком на виробництві, здійснюється на загальних підставах і надається порядку та розмірах, встановлених Законом України від 18.01.2001 р. N 2240 “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням” (Далі – Закон N 2240). Розрахунок середньої заробітної плати провадиться відповідно до пункту 14 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням (далі – Порядок), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 вересня 2001 р N 1266, шляхом ділення нарахованої заробітної плати на кількість фактично відпрацьованих робочих днів згідно з графіком робот підприємства (працівника).

Згідно з пунктами 3 та 4 Порядку розрахунковим періодом для застрахованої особи є останні шість календарних місяців (з 1-го до 1 -го числа), що передують місяцю, в якому настав страховий випадок (у тому числі тимчасова втрата працездатності), протягом якого особа працювала та сплачувала страхові внески або за неї сплачувались страхові внески.

Обчислення страхових виплат відповідно до пункту 14 цього Порядку здійснюється виходячи з середньоденної заробітної плати за відпрацьований час.

Листки непрацездатності, які припадають на період простою, працівникам має бути оплачено за робочі дні за графіком роботи цих працівників, що пропущені через хворобу, розрахунковим періодом для обчислення середньоденної заробітної плати будуть останні шість календарних місяців (з 1-го до 1-го числа), що передують місяцю, в якому настав страховий випадок.

Заступник директора Департаменту соціального партнерства і
загальнообов’язкового державного соціального страхування                    О. Постоюк

Інші статті:

Написати коментар