N 1126/13/84-14 від 06.08.2014 р. “Про врахування премій при оплаті відрядження”


Мінсоцполітики України

МСПУ

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
ЛИСТ
N 1126/13/84-14 від 06.08.2014 р.

Про врахування премій при оплаті відрядження

Департамент заробітної плати та умов праці розглянув лист щодо оплати часу відряджень та повідомляє.

За роботу в період відрядження відповідно до статті 121 Кодексу законів про працю України має виплачуватись заробітна плата згідно з умовами трудового договору, в т. ч. нараховуватись премії, якщо вони передбачені цими умовами. Якщо за період відрядження нарахована заробітна плата нижче середньої заробітної плати, обчисленої згідно із законодавством, тоді виплачується середня заробітна плата.

При обчисленні середньої заробітної плати для оплати часу відрядження враховуються положення Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. N 100 (далі – Порядок).

Читати також: Щодо оплати днів відрядження

Відповідно до пункту 2 Порядку обчислення середньої заробітної плати для оплати часу відрядження провадиться виходячи із заробітної плати за 2 календарні місяці, що передують місяцю направлення у відрядження.

Працівникам, які пропрацювали на підприємстві менше двох календарних місяців, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за фактично відпрацьований час.

Тобто, якщо працівником відпрацьовано два робочих дні, а на третій його відправляють у відрядження розрахунок середньої заробітної плати проводиться виходячи з виплат за ці два робочі дні.

Нарахування виплат, що обчислюються із середньої заробітної плати за останні два місяці роботи, здійснюється шляхом множення середньоденної заробітної плати на робочі дні, які мають бути оплачені за середнім заробітком.

Середньоденна заробітна плата визначається діленням заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі дні на число відпрацьованих робочих днів.

До заробітної плати, яка враховується при обчисленні середньої заробітної плати за два календарні місяці, відповідно до пункту 3 Порядку відноситься: оклад, доплати, надбавки, премії, які не носять разового характеру, в тому числі квартальні, піврічні та річні премії, індексація тощо.
Премії, включаються в заробіток того місяця, на який вони припадають згідно з розрахунковою відомістю на заробітну плату.

Слід враховувати, що згідно з пунктом 3 Порядку премії, які виплачуються за квартал і більш тривалий проміжок часу, при обчисленні середньої заробітної плати за останні два календарні місяці включаються в заробіток в частині, що відповідає кількості місяців у розрахунковому періоді. У разі коли число робочих днів у розрахунковому періоді відпрацьовано не повністю, премії (місячні, квартальні тощо) під час обчислення середньої заробітної плати за останні два календарні місяці враховуються пропорційно часу, відпрацьованому в розрахунковому періоді.

Також слід врахувати положення абзацу другого пункту 3 Порядку, відповідно до якого одноразова винагорода за підсумками роботи за рік враховується при обчисленні середньої заробітної плати шляхом додавання до заробітку кожного місяця розрахункового періоду 1/12 винагороди, нарахованої в поточному році за попередній календарний рік.

У випадку, коли премії, винагороди нараховуються в поточному за попередній місяць у фіксованому розмірі, і в цих місяцях (розрахункових) відпрацьовані не всі робочі дні, то премії враховуються пропорційно відпрацьованому періоду.

Розрахований середньоденний заробіток необхідно порівняти із денним заробітком працівника, направленого у відрядження, у місяці, в якому він перебуває у відрядженні.

До денного заробітку працівника включаються всі виплати, які працівник отримає у місяці, в якому його направляють у відрядження: оклад, доплати, надбавки, премії тощо.

У випадку, коли денний заробіток вищий середньоденного заробітку, необхідно заплатити за час відрядження заробітну плату.

Якщо вищий середньоденний заробіток, то виплачується середня заробітна плата.

Директор Департаменту О. Товстенко

Інші статті:

Написати коментар