Розміри допомоги по тимчасовій непрацездатності і допомоги по вагітності та пологах


Розміри допомоги по тимчасовій непрацездатності і допомоги по вагітності та пологах
до 01.01.2015 р.

Розміри допомоги по тимчасовій непрацездатності і допомоги по вагітності та пологах визначені законом України від 18.01.2001 р. N 2240-III “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням” (далі – Закон).

I. Допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується застрахованим особам:

1. Залежно від страхового стажу, у розмірах:

  • 60 відсотків середньої заробітної плати – застрахованим особам, які мають страховий стаж до п’яти років;
  • 80 відсотків середньої заробітної плати – застрахованим особам, які мають страховий стаж від п’яти до восьми років;
  • 100 відсотків середньої заробітної плати – застрахованим особам, які мають страховий стаж понад вісім років.

2. Незалежно від страхового стажу, у розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати:

  • застрахованим особам – особам, віднесеним до 1-4 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;
  • застрахованій особі – одному з батьків або особі, що їх замінює та доглядає хвору дитину віком до 14 років, яка потерпіла від Чорнобильської катастрофи;
  • застрахованим особам – ветеранам війни та особам, на яких поширюється чинність Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”;
  • застрахованим особам – особам, віднесеним до жертв нацистських переслідувань відповідно до Закону України “Про жертви нацистських переслідувань”;
  • застрахованим особам – донорам, які мають право на пільгу, передбачену статтею 10 Закону України “Про донорство крові та її компонентів” (донорам, які протягом року безоплатно здали кров та / або її компоненти у сумарній кількості, що дорівнює двом разовим максимально допустимим дозам (900 мл (без урахування крові, узятої для аналізів)). Така пільга цим донорам надається протягом року після здачі крові та /або її компонентів у зазначеній кількості).

Читати також: Розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності та допомоги по вагітності та пологах з 01.01.2015 р.

II. Допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати і не залежить від страхового стажу.

Сума допомоги по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною або хворим членом сім’ї), а також сума допомоги по вагітності та пологах в розрахунку на місяць не повинна перевищувати розміру максимальної величини (граничної суми) місячної заробітної плати (доходу), з якої сплачувались страхові внески на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням.

Застрахованим особам (крім добровільно застрахованих та застрахованих, які знаходились у страхових випадках, передбачених цим Законом, або у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), які сплачують страхові внески менше повних шести календарних місяців протягом останніх дванадцяти календарних місяців перед настанням страхового випадку, допомога по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах відповідно до цього Закону виплачується виходячи з фактичної заробітної плати, з якої було сплачено страхові внески, але не вище розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку.

Інші статті:

Написати коментар