Лист Міністерства культури та інформаційної політики України від 22.03.2022 р. N 2267/9/22 “Щодо освітнього процесу в мистецьких школах в умовах воєнного стану”.


МІНІСТЕРСТВО КУЛЬТУРИ ТА ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
ЛИСТ
від 22.03.2022 р. N 2267/9/22
Щодо освітнього процесу в мистецьких школах
в умовах воєнного стану

У зв’язку з оголошеним в Україні правовим режимом воєнного стану, враховуючи рекомендації Міністерства освіти і науки України щодо організації освітнього процесу в закладах освіти, з метою збереження життя і здоров’я учнів, педагогічних та інших працівників мистецьких шкіл Міністерство культури та інформаційної політики надає рекомендації щодо організації навчання в умовах відсутнього або обмеженого доступу до початкової мистецької освіти.

Враховуючи, що в частині регіонів України зберігається реальна загроза для життя та здоров’я мирних мешканців, а в більшості регіонів по кілька разів на день оголошується повітряна тривога, рекомендуємо організовувати роботу мистецьких шкіл залежно від конкретної ситуації, яка склалась в тому чи іншому населеному пункті.

В умовах воєнного стану директором мистецької школи може бути прийнято одне з таких рішень:

• про призупинення освітнього процесу;
• про дострокове завершення навчального року;
• про продовження надання освітніх послуг на умовах дистанційного або змішаного навчання.

Рішення про продовження надання освітніх послуг мистецькими школами необхідно приймати з урахуванням рекомендацій та за погодженням з військовими адміністраціями.

Рішення щодо призупинення освітнього процесу, дострокового завершення навчального року або продовження навчання оформлюється наказом директора або особи, яка його заміщує.

Для прийняття рішення щодо відновлення навчання у дистанційному або змішаному форматі директору мистецької школи варто визначити спроможність закладу, наявність ресурсів. Важливо підтримати викладачів своєї школи, з’ясувати їх місцезнаходження та можливість/бажання провадити дистанційне навчання, їхню психологічну готовність до проведення уроків, а також надати їм моральну підтримку.

Враховуючи складну економічну ситуацію, пов’язану з війною, значна кількість батьків не зможуть наразі сплачувати за навчання в мистецьких школах. Разом з тим, не варто допускати ситуацію з відрахуванням таких учнів зі складу контингенту шкіл. Наразі головне завдання мистецької школи, особливо в місцях, де не проводяться активні бойові дії, – зберегти кожного учня і педагогічного працівника для повноцінного відновлення навчання та роботи закладів після завершення дії правового режиму воєнного стану.

У випадку, коли учні та/або викладачі змушені були залишити місця свого постійного проживання або якщо батьки не мають можливості сплатити за навчання, на цій підставі відраховувати учнів не варто. У таких випадках варто призупинити навчання таких учнів до відновлення їхнього навчання після нашої перемоги.

У разі наявності в населеному пункті, де розташована мистецька школа, учнів інших мистецьких шкіл, які стали вимушеними переселенцями, така мистецька школа може тимчасово включити їх до свого контингенту і надати доступ до продовження здобуття початкової мистецької освіти за заявою одного з батьків або інших законних представників. При цьому такі учні можуть навчатися в групах та у викладачів, постійні учні яких тимчасово не навчаються, або понад постійний контингент (за наявності відповідного ресурсу), або їм може надаватися база закладу (доступ до навчального обладнання, музичних інструментів, інтернету) для навчання у своїх постійних викладачів, які змогли організувати навчання дистанційно.

У разі наявності в населеному пункті, де розташована мистецька школа, переселенців з числа викладачів мистецьких шкіл або фахових мистецьких коледжів, які вимушено переїхали із зони бойових дій, такі викладачі можуть долучатися до роботи в цих мистецьких школах. Так само, у разі бажання та наміру таких викладачів організувати дистанційне навчання своїх учнів рекомендуємо надавати їм приміщення та доступ до мережі для дистанційної роботи зі своїми учнями.

Щодо змісту навчання в особливий період рекомендуємо адаптувати освітні програми, зміст навчальних програм та орієнтовні результати навчання згідно з умовами, що склалися. Рекомендуємо скасувати підсумкові контролі для учнів, які не завершують навчання. Для учнів, які навчаються у випускних класах за їхнім бажанням необхідно створити умови для завершення навчання і підготовки до вступу тих, хто планує вступати до фахових мистецьких коледжів, а також видати таким учням свідоцтва про початкову мистецьку освіту.

Щодо плати за навчання в мистецьких школах рекомендуємо для тих учнів, батьки яких не в змозі наразі вносити таку плату, однак які продовжують отримувати освітні послуги (навчатися) в будь-якій формі, організованій закладом, рекомендуємо спільно із засновником прийняти рішення про скасування оплати або здійснення її після відновлення звичайного життя. Для учнів, які зараховані на навчання за кошти місцевих бюджетів, але наразі не отримують в закладі освітніх послуг в організованій ним формі та батьки яких не сплачують за навчання і не написали заяву про відрахування, рекомендується призупинити їх навчання на період воєнного стану шляхом видання наказу директора.

Щодо трудових відносин та оплати праці педагогічних працівників рекомендуємо дотримуватися законодавства, зокрема, підпункту 3 пункту 1 Закону України від 15 березня 2022 року N 2126-XI “Про внесення змін до законів України щодо державних гарантій в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану”, Закону України “Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану” та нормативно-правових актів і роз’яснень, наданих Міністерством освіти і науки України з означеного питання. Не допускається позбавлення оплати праці педагогічних працівників, які продовжують свою педагогічну роботу і проводять заняття, незалежно від форми її організації, в тому числі із застосуванням дистанційних технологій, або які були переведені на умови вимушеного простою.

Шановні викладачі, концертмейстери, директори та їх заступники, а також засновники мистецьких шкіл! Міністерство культури та інформаційної політики України висловлює щиру вдячність за вашу самовіддану працю і підтримку дітей, які здобувають початкову мистецьку освіту в мистецьких школах, за підтримку і збереження мистецьких шкіл! Глибоко сумуємо про знищення ворогом мистецьких шкіл у Маріуполі, Харкові, Охтирці, Сєвєродонецьку, Чернігові та інших містах, селищах і селах, які сьогодні потерпають від російської окупації, від ворожих обстрілів. Однак разом з вами віримо, що Україна здобуде славну Перемогу в цій несправедливій війні і тоді ми спільними зусиллями відбудуємо всі мистецькі школи. І збудуємо нові. Уклінно дякуємо кожному, хто сьогодні попри всі перешкоди продовжує навчати дітей і дорослих мистецтву, хто прихистив у своїх закладах співвітчизників, які змушені були втікати від ворожих обстрілів, хто підтримує переселенців незалежно від того, чи вчилися вони в мистецьких школах. Дякуємо і кожному засновнику, який продовжує фінансувати мистецькі школи і виплачувати заробітну плату викладачам.

Разом – до перемоги!

Міністр       О. Ткаченко

 

Інші статті:

Написати коментар